Funderar du på att köpa en platt tv typ Plasma eller LCD TV? Vi beskriver skillnaderna mellan de olika teknikerna.
Plasmaskärm eller PDP (plasma display panel) är en bildåtergivningsteknik som blivit väldigt populär de senaste åren. Tekniken används ofta i platta TV-apparater som är 42″ eller större. Plasma fungerar genom att de bakom frontglaset ligger två transparenta elektroder. Elektroderna omges av en blandning av neon- och xenon-gaser. Elektroderna tar emot ström tills de når en viss nivå. Då sker en plasma-urladdning som resulterar i att det avges ultraviolett ljus. Det ultravioletta ljuset tänder en fosforbeläggning. Dessa avger i sin tur ljus: rött, grönt eller blått (RGB). Ljuset bildar en bildpunkt på skärmen/tvn.
- Bildytan är helt plan med perfekt geometri och hög betraktningsvinkel.
- Kan tillverkas med stora storlekar, upp till 103″.
- Vikten är relativt låg i förhållande till storlek.
- Hög upplösning, upp till 1920 x 1080p.
- Bättre återgivning av svärta och färger jämfört med andra platta skärmar/tv.
- Väldigt lång livslängd. Kan klara 60000 timmar med halverad ljusstyrka, dvs vid användning 5 timmar per dag så dröjer det drygt 32 år innan ljusstyrkan försvagats till hälften.
- Det finns risk för inbränning, framför allt om man har en lite äldre plasma. Man bör inte lämna en plasma med tex. text-tv på under längre tid.
- Har i allmänhet något sämre svärta jämfört med CRT-skärmar.
- Finns inte i små storlekar.
- Kvaliteten på bilder, TV-sändningar och lagringsmedia har inte hängt med vilket gör att störningar kan synas extra tydligt på den högupplösta och ofta stora plasmaskärmen.
- Bör ej fraktas liggande, bildskärmens stora glas kan spricka.
Plasma-TV är det bästa alternativet om du vill ha en stor skärm. Plasman är också bättre på snabba, rörliga bilder – särskilt i svart.
- Behagligare bild än en vanlig TV (CRT-TV). Bilden är ljusare med hög kontrast och inget flimmer.
- LCD har högre upplösning än en plasma-TV i samma storlek. Vid stor skärmstorlek är plasma fortfarande bättre än LCD. Tekniken utvecklingen för LCD går dock mycket fort.
- Stabil bild vilket betyder att man kan sitta nära och ändå inte bli trött i ögonen.
- Generellt billigare än plasmaskärmar.
- Ibland slutar vissa pixlar på skärmen att fungera, kallas ofta för ”döda pixlar”. Dessa ”döda pixlar” kan störa bildupplevelsen och de går inte att reparera.
- Dyr i större storlekar.
- Något sämre ljusstyrka och kontrast än plasma.
- Kan vara lite långsamma vilket kan ge släpsvansar eller suddiga bilder.
CRT-TV
CRT-TV är en vanlig tv, kallas numera ofta för tjock-tv. Beprövad teknik. Mycket bra bild och billigare än både LCD och plasma. Det går fortfarande att köpa en ny CRT-TV. Dock svårt att hitta i butiker, men de finns att köpa online.
Bakprojektion
Bakprojektions-TV finns från 42 tum och uppåt och liknar till formatet mer en traditionell TV. En bakprojektions-TV har en projektor som projicerar bilden på skärmen. Är mindre ljusstarka än plasma och har även något sämre kontrast och skärpa. Projektions-TV-apparaterna ger en stor bildyta för pengarna. De är dock tyngre och större än LCD och plasma. De har sämre betraktningsvinkel, man måste sitta rakt framför TV:n för att bilden ska bli bra.
Inbyggd TV-tuner
Finns det inbyggd TV-tuner eller ej? Kan vara bra om du vill slippa fler boxar och fjärrkontroller. Utvecklingen på TV-sidan går dock fort framåt så det kan hända att du ändå måste byta tuner innan skärm.
Anslutningar
Kontrollera antalet anslutningar som composite, S-video, komponentvideo, Scart, RGB-ingångar. Kontrollera att du har anslutningar till din befintliga utrusning.
Energikonsumtion
En större TV-skärm drar oftast mer energi än en mindre. Äldre plasmaskärmar kan förbruka upp till 30% mer energi än LCD-skärmar.
Kontrasten anger skillnaden mellan det ljusa och mörka i bilden. En högre kontrast brukar betyda att bilden blir tydligare och bättre. Plasmorna har ofta högre kontrast, ända upp till 1:10000.
HDTV
HDTV står för High Definition TV, eller högupplösnings-TV. Skillnaden i bildkvalitet mellan en vanlig TV och HDTV är stor. Om en TV är HDTV-kompatibel innebär det att den kan ta emot HD-signal och visa den, men inte med högsta HD-kvalité. Titta efter märkningen HD-ready, som är en licens som godkänts av samtliga europeiska TV-bolag. Om du ska lägga ned mycket pengar på en större TV bör du titta efter en TV som är HDTV klar.
Källa: Wikipedia, tomshardware.se, allamedia.se, Expert, El Giganten